Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte is mogelijk en soms zelfs verstandig

Is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte mogelijk? Deze vraag krijg ik regelmatig. Het is zeker mogelijk en soms zelfs verstandig. Een vaststellingsovereenkomst bij arbeidsongeschiktheid kan gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Verder kan het de werknemer soms helpen in zijn of haar herstel en is het zelfs verstandig.

In deze blog ga ik in op de mogelijke consequentie en het positieve effect voor de werknemer. De gevolgen voor de werkgever behandel ik in mijn volgende blog.

Gevolg beëindigingsovereenkomst voor zieke werknemer
Meestal is het akkoord gaan met een beëindigingsovereenkomst terwijl je ziek bent niet verstandig. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan namelijk invloed hebben op jouw WW-uitkering.

Ben je ziek op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt door een beëindiging met wederzijds goedvinden en vraag je een Ziektewetuitkering aan? Dan zal het UWV oordelen dat je een benadelingshandeling hebt gepleegd. Je gaat namelijk ziek uit dienst en het UWV wordt benadeeld. De werkgever is tenslotte gedurende de eerste twee jaar ziekte verplicht jouw salaris door te betalen. Bovendien onttrekt de werkgever zich aan zijn re-integratie inspanningen.

Als je een WW-uitkering aanvraagt zit solliciteren er voor jou niet in, aangezien je ziek bent. Je bent dan ook niet beschikbaar om direct een nieuwe baan te accepteren. De slotsom zal zijn dat het UWV jouw WW-uitkering en Ziektewetuitkering  zal weigeren.

28 dagen hersteld en vaststellingsovereenkomst
Er is wel een oplossing waardoor je ondanks ziekte toch een vaststellingsovereenkomst kunt tekenen en in aanmerking kunt komen voor een WW-uitkering. Deze oplossing kun je bereiken wanneer je minimaal 28 dagen hersteld gemeld bent. In dat geval word je niet langer als ziek aangemerkt door het UWV.

In deze situatie kun je in principe een vaststellingsovereenkomst tekenen zonder dat je een zogenaamde benadelingshandeling pleegt. Daardoor kun je voor een WW-uitkering in aanmerking komen. Let op: je moet wel in staat zijn om te solliciteren en daadwerkelijk aan de slag te gaan bij een andere werkgever. Als dit niet het geval is, ga dan niet akkoord met een beëindigingsovereenkomst!

Het voordeel van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte
Waarom zou je een vaststellingsovereenkomst tekenen terwijl je ziek bent? In de meeste gevallen is het niet verstandig en raad ik het af. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke ziektes waarvan je niet op korte termijn herstelt.

In sommige situaties kan het juist een belangrijke stap zijn in het herstel. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin het werk of de werkplek de ziekte heeft veroorzaakt. Meestal gaat het dan om de geestelijke gezondheid. In zo’n geval vraag ik of de werknemer (grotendeels) hersteld is als hij of zij bijvoorbeeld de volgende week bij een nieuwe werkgever kan beginnen. Als die vraag oprecht positief beantwoord wordt, dan behoort een beëindigingsovereenkomst zeker tot de mogelijkheden. Een nieuwe, frisse start kan namelijk veel betekenen voor de gezondheid van een werknemer.

Door weloverwogen akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte maak je aanspraak op een WW-uitkering en heb je voldoende tijd om een nieuwe uitdaging te vinden. Alleen die gedachte al kan een positief effect hebben op het herstel.

Belangrijk: laat je goed adviseren!
Ben jij ziek en overweeg je een vaststellingsovereenkomst aan te gaan? Laat je dan goed adviseren. Dit is belangrijk om verrassingen achteraf te voorkomen. Onze juristen kunnen je uiteraard adviseren. Samen beoordelen we jouw situatie en krijg je een advies over de aanpak richting je werkgever.

Heb je vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan vrijblijvend contact op via info@de-vaststellingsovereenkomst.nl of bel direct 06-15536231.