Meteen naar de inhoud
Home » Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het? En wat kun je er tegen doen? Ik leg het je graag uit.

Wat is ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is ontslag dat direct ingaat. Met andere woorden, jouw arbeidsovereenkomst eindigt per direct. Vrijwel altijd is het de werkgever die ontslag op staande voet geeft. Dit kan alleen als hij hiervoor een dringende reden heeft.

Dringende reden

Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. In de wet staat een aantal dringende redenen. Dit zijn daden of gedragingen van de werknemer die zo erg zijn, dat de werkgever hierdoor de arbeidsovereenkomst kan beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, fraude of mishandeling.

Omstandigheden van het geval

Bij de beoordeling of van een dringende reden sprake is, moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. Hierbij spelen ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer mee. Daarbij wordt gekeken naar:

  1. de ernst van de gedraging van de werknemer;
  2. de aard van de arbeidsovereenkomst;
  3. de duur van de arbeidsovereenkomst;
  4. het functioneren van de werknemer

Naast de bovenstaande punten wordt er ook rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer zoals zijn leeftijd en de gevolgen die een ontslag voor hem zullen hebben.

Onverwijld

Naast een dringende reden moet de werkgever het ontslag ook onverwijld geven. Daarmee wordt bedoeld dat het ontslag direct gegeven moet worden. Hij mag er dus niet te lang mee wachten. Een simpel voorbeeld. En werknemer pleegt diefstal van zijn werkgever. De werkgever komt hierachter en besluit pas na een week in actie te komen. De kans dat dit nog als onverwijld gezien wordt is heel klein. Heeft de werkgever een vermoeden en zet hij de werknemer tijdelijk op non-actief, waarna hij onderzoek doet en dan het ontslag op staande voet geeft? Dan wordt waarschijnlijk wel aan deze eis voldaan.

Gevolgen ontslag op staande voet

De gevolgen voor de werknemer van een ontslag op staande voet zijn groot. Het ontslag gaat direct in en de werknemer verliest per direct zijn recht op loon.

Ontslag op staande voet en WW

Heb je ontslag op staande voet gekregen en laat het het erbij zitten? In dat geval zal je geen WW-uitkering krijgen van het UWV. Het UWV zal namelijk tot de conclusie komen dat je verwijtbaar werkloos bent. Je hebt immers een dringende reden gegeven aan de werkgever om je te ontslaan.

Ontslag op staande voet aanvechten

Ben je het niet eens met het ontslag op staande voet? Dan kun je het ontslag aanvechten. Je kan dit op twee manieren doen:

  1. de rechter vragen om het ontslag te vernietigen (dit moet je binnen twee maanden na het ontslag op staande voet in gang zetten); of
  2. Randy Houwertjes inschakelen om met de werkgever te onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst.

De tweede optie maakt het snelst een eind aan de onzekerheid. Met een vaststellingsovereenkomst heb je wél recht op een WW-uitkering en mogelijk krijg je ook een beëindigingsvergoeding.

Beste oplossing: onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst

De beste oplossing is om een specialist te laten onderhandelen over jouw ontslag. Goede onderhandelingen leiden tot een goede beëindigingsovereenkomst. Ik heb hiermee veel ervaring. Vrijwel altijd lukt het mij om een ontslag op staande voet te veranderen in een ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Dit levert voor jou zekerheid op. Op die manier kun je rustig solliciteren naar een nieuwe baan.

Randy Houwertjes

Heb jij ontslag op staande voet gekregen en wil je liever een vaststellingsovereenkomst? Wacht dan geen seconde. Neem vandaag nog contact op met Randy, arbeidsrechtspecialist. Bel direct 06-15536231 of stuur een WhatsApp bericht!