Succesvol onderhandelen vaststellingsovereenkomst in 2023 en 2024
Oké, je hebt een vaststellingsovereenkomst (ook wel VSO of beëindigingsvoorstel) gekregen. En je wil succesvol onderhandelen over je vaststellingsovereenkomst? Bijvoorbeeld omdat je denkt dat er meer mogelijk is. Terecht! Het eerste voorstel is eigenlijk nooit het laatste voorstel. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jouw VSO. In dit artikel lees je hoe jij succesvol kan onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst.
Voor het leesgemak heb ik een opsplitsing gemaakt in de voorbereiding en de uitvoering.
Voorbereiden onderhandelen vaststellingsovereenkomst
1. Bepaal jouw onderhandelingspositie
Het is belangrijk om te bepalen hoe jouw onderhandelingspositie is. Wil je graag zelf weg, maar wil je werkgever graag dat je blijft? Dan is je onderhandelingspositie niet zo sterk. Is het juist de werkgever die graag wil dat je vertrekt? Dan is het onderhandelingspositie al een stuk beter.
Bedenk je ook wat het alternatief is. Wat gebeurt als je er niet uitkomt met je werkgever? Kan hij dan jou dan waarschijnlijk via de rechter ontslaan? Of heeft hij geen enkel dossier? In dat laatste geval is jouw onderhandelingspositie weer een stuk sterker.
Let op: ben je op dit moment ziek of ziekgemeld? Lees dan dit artikel als je korter dan twee jaar ziek bent. Ben je twee jaar ziek en krijg je ontslag? Kijk dan op mijn andere website: tweejaarziek.nl.
2. Bedenk wat je minimaal wil
De volgende stap is bedenken wat je wil. Wat wil jij minimaal krijgen? Er is veel te bedenken, zoals:
- wanneer wil je op zijn vroegst uit dienst?
- met welke beëindigingsvergoeding zou jij genoegen kunnen nemen?
- wil je nog werken tot de einddatum of liever niet?
- heb je nog een hoog verlofsaldo en wil je dat uitbetaald krijgen?
- wat wil je met je concurrentiebeding?
3. Bereken de transitievergoeding
Nu je weet wat je onderhandelingspositie is en wat je minimaal wil krijgen, is het tijd voor stap 3. Bereken je transitievergoeding. Als je niet weet hoe dat moet, lees dan Transitievergoeding 2023. Als je weet hoe hoog de transitievergoeding is, dan weet je ook hoe jouw ideale ontslagvergoeding zich verhoudt tot de wettelijke transitievergoeding. Handig, als de werkgever daarover begint.
4. Argumenten voor een hogere beëindigingsvergoeding
Bedenk argumenten voor een hogere beëindigingsvergoeding. Dit is maatwerk en voor iedere werknemer anders. Denk aan argumenten als dat je jarenlang hard hebt gewerkt, veel onzekerheid tegemoet gaat, je gezin moet onderhouden, slechte kansen op de arbeidsmarkt hebt, de kosten die de werkgever bespaart omdat er geen juridische procedure gevoerd hoeft te worden etc.
Hulp nodig bij de voorbereiding van het onderhandelen vaststellingsovereenkomst?
Heb je moeite met één of meer van de hierboven genoemde stappen? Dat snap ik, zeker als je dit nog niet eerder meegemaakt hebt. Geen nood, ik kan je helpen. Ik begeleid dagelijks werknemers bij het onderhandelen. Daarbij luister ik altijd eerst graag naar het verhaal van de werknemer. In dat persoonlijke gesprek vind ik de argumenten voor de beste onderhandeling. Stuur mij gerust een mail of bel mij. Je kan ook een WhatsApp bericht sturen. Ik ben in het weekend en de avond goed bereikbaar.
Aan de slag met onderhandelen vaststellingsovereenkomst
Als het je gelukt is om de voorbereidingen te doen, dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met de onderhandeling. Hieronder lees je hoe je dat succesvol aanpakt.
1. Het openingsbod: wie start?
Je kan zelf met een openingsbod komen, zodat je gelijk richting geeft aan wat je zou willen. Daarbij is het verstandig om een iets hoger bedrag te vragen dan waarop je uit wil komen. Op die manier heb je nog wat speelruimte. Je kan ook de werkgever vragen om met een voorstel te komen. Dan kan jij daar iets van vinden.
2. De vaststellingsovereenkomst ontvangen
Je kan op twee manieren de vaststellingsovereenkomst ontvangen. Ten eerste kan je werkgever er zelf mee komen (dit is vaak beter voor je onderhandelingspositie) of je kan erom vragen. Let op: als je er zelf om vraagt, kan dat je onderhandelingspositie verslechteren. Komt je werkgever er niet zelf mee? Dan kan je het zo verwoorden: “als jullie met een voorstel komen, dan ben ik bereid om daarover na te denken”. Het is in ieder geval goed om te laten blijken dat je liever blijft. Doen alsof je graag wil blijven, kan betekenen dat je een betere vaststellingsovereenkomst kan onderhandelen.
3. Accepteer nooit het eerste voorstel
Het eerste voorstel is vrijwel nooit het laatste voorstel. Want wees nou eerlijk, zou jij als werkgever meteen het achterste van je tong laten zien? Natuurlijk niet. Accepteer dus nooit het eerste voorstel, want er zit ongetwijfeld meer in.
4. Neem de tijd
Blijf rustig en reageer niet te snel op het voorstel van de werkgever. Laat hem maar zweten. Wellicht kan je het nog wat rekken zodat de opzegtermijn ook weer een maand opschuift.
Bonustip: Schakel mijn hulp (gratis) in
De praktijk leert dat werknemers die een jurist inschakelen voor de onderhandeling, (veel) meer bereiken. Het maakt nu eenmaal meer indruk als een specialist met juridische argumenten vraagt om verbetering van het voorstel. Ik onderhandel dagelijks over vaststellingsovereenkomsten. En met succes. De eerste check van jouw vaststellingsovereenkomst op meer dan 25 punten is voor jou als werknemer gratis. Ga ik voor je onderhandelen? Dan betaalt de werkgever vrijwel altijd. Sowieso stuur ik pas een factuur aan het eind, als de onderhandelingen zijn afgerond.
mr. Randy Houwertjes, specialist in onderhandelen

Mijn naam is Randy Houwertjes, gespecialiseerd in onderhandelen over ontslag. Ik help al jaren werknemers met hun vaststellingsovereenkomst. Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of stuur mij een WhatsApp op 0615536231!
Krijg vandaag nog een gratis check

Je hebt die vaststellingsovereenkomst liggen. Schakel mijn hulp vandaag nog in voor de Gratis check vaststellingsovereenkomst van jouw vaststellingsovereenkomst. Dan hebben we vandaag nog contact! Mail mij nu jouw voorstel op randy@de-vaststellingsovereenkomst.nl.
Gratis controle van jouw vaststellingsovereenkomst
- Check op meer dan 30 punten
- Voor werknemers altijd gratis
- Vandaag nog contact
Onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst
- Succesvolle onderhandeling tot jij tevreden bent
- Werkgever betaalt vrijwel altijd
- Factuur komt pas na afronding onderhandelingen