Meteen naar de inhoud
Home » Artikelen » Transitievergoeding » Transitievergoeding 2023 & 2024

Transitievergoeding 2023 & 2024

Transitievergoeding 2023

Transitievergoeding 2023 & 2024

Krijg je binnenkort te maken met ontslag? En ben je benieuwd naar de transitievergoeding 2023? Dat snap ik. Als je goed op de hoogte bent, krijg je waar je recht op hebt. Lees daarom nu verder.

Hoogte transitievergoeding in 2023

Wat is nu precies de hoogte van de transitievergoeding in 2023? Dat hangt af van twee punten: de hoogte van je bruto maandsalaris en de lengte van je dienstverband. De transitievergoeding kun je berekenen door 1/3e maandsalaris per volledig dienstjaar te nemen. Het maandsalaris bestaat uit het vaste maandsalaris en het vakantiegeld. Heb je nog meer arbeidsvoorwaarden zoals een 13e maand, ploegentoeslag en/of bonus? Die tellen onder bepaalde voorwaarden ook mee. Laat jouw transitievergoeding vandaag nog gratis controleren/berekenen.

Let op: wil jij geen of minder belasting betalen over je transitievergoeding? Lees dan mijn artikel 3 tips om minder belasting te betalen over de transitievergoeding.

Vinkje In de gratis Ontslaggids 2023 lees jij alles wat je moet weten over de transitievergoeding en ontslag. Vraag hem direct aan.

Maximale transitievergoeding in 2023

De maximale transitievergoeding is per 1 januari 2023 €89.000 bruto. Dat valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. In 2022 was de maximale transitievergoeding € 86.000 bruto.

Bij een vaststellingsovereenkomst geldt geen maximum. Je mag met jouw werkgever een hogere ontslagvergoeding afspreken. Hierover valt vaal ook goed te onderhandelen.

Transitievergoeding 2021

Maximale transitievergoeding in 2024

De maximale transitievergoeding 2024 is op dit moment nog niet bekend. Uiteraard houd ik dit goed in de gaten en werk ik dit artikel direct bij zodra er nieuws is.

Wanneer krijg je de transitievergoeding?

De transitievergoeding krijg je in principe in de volgende situaties:

  • ontslag krijgt via een vaststellingsovereenkomst;
  • het UWV een ontslagvergunning geeft aan je werkgever;
  • de kantonrechter een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst;
  • tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt;

Wanneer krijg je geen transitievergoeding?

Je krijgt geen transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Ook krijg je geen ontslagvergoeding als je ontslag op staande voet krijgt.

Wist je dat de transitievergoeding niet wettelijk verplicht is bij een ontslag met een vaststellingsovereenkomst? Het is wel gebruikelijk dat er een beëindigingsvergoeding betaald wordt.

Hoe bereken je de transitievergoeding in 2023?

Het volgende rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoe de transitievergoeding berekend wordt.

Een werknemer is 12 jaar, 5 maanden en 23 dagen in dienst en verdient €2.500,- bruto per maand inclusief vakantiegeld. De berekening:

12 jaar (12 x (1/3 x 2.500)) = €10.000
5 maanden (5/12 x 1/3 x 2.500) = € 347,22
23 dagen x (23/365 x 1/3 x 2.500) = €52,51
De transitievergoeding bedraagt dan € 10.399,73.

Transitievergoeding verdubbelen?

Wil je de transitievergoeding verdubbelen? Dan ben je aan het goede adres. Het lukt mij bijna altijd om een (fors) hogere ontslagvergoeding te onderhandelen.

Het begint natuurlijk bij de controle van jouw vaststellingsovereenkomst. Die controle is voor jou als werknemer altijd gratis. Ik controleer de vaststellingsovereenkomst op meer dan 30 punten.

Ik ben zeer tevreden over de geleverde dienst door Randy. Nadat hij eerst een uitgebreide gratis check heeft uitgevoerd, besloten met hem verder te gaan. Hij communiceert helder en komt zijn afspraken na. Daarnaast vind ik het handig dat hij veel zaken buiten kantooruren regelt. Ik hoop je voorlopig niet meer nodig te hebben maar als het ooit weer zover komt weet ik je te vinden. – Ronald

Benieuwd naar ervaringen van meer werknemers? Check dan snel de reviews!

mr. Randy Houwertjes, jouw specialist

Randy Houwertjes

Ik ben mr. Randy Houwertjes, meester in de rechten met een specialisatie in het arbeidsrecht (ontslagrecht). Ik help al jaren werknemers met hun vaststellingsovereenkomst. Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of stuur mij een WhatsApp op 0615536231. Ik ben 7 dagen in de week bereikbaar voor jou.

Krijg vandaag nog een gratis check

Vinkje


Schakel mijn hulp vandaag nog in voor een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.