Wat is een Vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst? Dit is een belangrijk contract met afspraken over het beëindigingen van de arbeidsovereenkomst. Daarom wordt het ook wel een beëindigingsovereenkomst of een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd.

Het is erg belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst goed is opgesteld. Staat er een fout in? Dan kan het UWV jouw WW-uitkering weigeren. Ook kan het zijn dat je een hogere ontslagvergoeding misloopt. Dat wil jij natuurlijk voorkomen. Lees daarom op deze pagina de belangrijkste vragen. Je kunt ook gelijk de gratis check aanvragen.

Vaststellingsovereenkomst

Beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst?

Deze vraag krijg ik vaak. Een beëindigingsovereenkomst is in feite een vaststellingsovereenkomst. Afgekort is het een VSO en formeel is het een beëindiging met wederzijds goedvinden. Kortom, er zijn veel verschillende definities, die allemaal op één en hetzelfde document zien.

Wanneer een beëindigingsovereenkomst?

Wanneer krijg je een beëindigingsovereenkomst? Er is een aantal situaties waarin een wordt gebruikt:

 1. Bedrijfseconomische omstandigheden: Het gaat slecht met het bedrijf, bijvoorbeeld vanwege corona;
 2. Arbeidsconflict: de werkgever en jij hebben een meningsverschil;
 3. Disfunctioneren: de werkgever vindt dat jij niet goed functioneert;
 4. Ziekte: je bent ziek geworden en wil eigenlijk niet meer teug naar je werkgever.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

In de overeenkomst wordt een aantal afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over:

 • de ontslagvergoeding;
 • de reden van het ontslag (bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren);
 • de opzegtermijn (wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst?);
 • wat gebeurt er tot de einddatum (vrijstelling van werk of doorwerken?);
 • wat gebeurt er met je vakantiedagen (uitbetalen of niet?);
 • de lease auto, laptop, telefoon etc.;
 • het getuigschrift (positief?);
 • bedenktermijn.

Vaststellingsovereenkomst en WW

Een van de belangrijkste redenen om een vaststellingsovereenkomst te sluiten is de toegang tot de WW-uitkering. Als de vaststellingsovereenkomst fouten bevat, kan het zijn dat de WW-uitkering geweigerd wordt. Dit kan flinke financiële gevolgen hebben.

Transitievergoeding

Meestal wordt de transitievergoeding opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Deze vergoeding is bedoeld om het inkomensverlies een beetje te verzachten. Ik beschouw de transitievergoeding als de minimale vergoeding en onderhandel vrijwel altijd een (veel) hogere vergoeding.

Opzegtermijn

Hoe lang is de opzegtermijn is een van de andere vragen die ik vaak hoor. Het antwoord is afhankelijk van wat er in de arbeidsovereenkomst of de cao staat. Vaak geldt de wettelijke opzegtermijn. Die wordt bepaald door hoe lang jij in dienst bent geweest bij de werkgever. 0-5 jaar is bijvoorbeeld 1 maand, terwijl 15 jaar of langer 4 maanden is. Ook de opzegtermijn, dus de tijd hoe lang je nog in dienst bent, is belangrijk voor het UWV. En een punt van onderhandeling.

Vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte?

Overweeg jij een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte? Dat is meestal niet verstandig. Ik heb daar een interessante blog over geschreven met als titel: “Een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte is mogelijk en soms juist verstandig.“. Belangrijk is dat je je hierover goed laat adviseren.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren

Het is altijd belangrijk om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Waarom? Een kleine fout kan ervoor zorgen dat je geen WW-uitkering krijgt. Of een te lage ontslagvergoeding. Maar ook dat je concurrentiebeding van kracht blijft. Allemaal zaken waar je niet op zit te wachten. Win dus altijd deskundig advies in.

“Randy doet wat hij belooft. Na een grondige check van de VSO communiceert hij helder wat de mankementen zijn, waar kansen en mogelijkheden liggen en stemt hij met zijn cliënt af hoe de procedure verder op te pakken. Randy communiceert helder en neemt de tijd voor je en komt gemaakte afspraken altijd na!”

Controle door Randy is voor werknemers altijd gratis

De controle van de vaststellingsovereenkomst op meer dan 25 punten is voor jou als werknemer altijd gratis. Staat er een vergoeding in de overeenkomst voor juridische kosten? Dan breng ik de kosten van het advies natuurlijk wél in rekening. Bij de werkgever!

Veel gemaakte fouten in de vaststellingsovereenkomst

Ik zie jaarlijks vele vaststellingsovereenkomsten. De top 5 meest gemaakte fouten zijn de volgende:

 1. WW is niet geborgd waardoor de werknemer in de problemen komt;
 2. de ontslagvergoeding is te laag;
 3. de eindafrekening is niet volledig omschreven waardoor een probleem ontstaan bij de laatste uitbetaling;
 4. de opzegtermijn is verkeerd overeengekomen waardoor de werknemer geld misloopt;
 5. concurrentiebeding blijft geldig.

Getekend maar toch ongedaan maken?

Regelmatig spreek ik werknemers die hun overeenkomst niet hebben laten controleren en achteraf spijt hebben. Ze willen de overeenkomst ongedaan maken. Het is belangrijk om te weten dat je maar 14 dagen bedenktijd hebt. Binnen die 14 dagen kun je de overeenkomst te ontbinden. Daarna is het nagenoeg onmogelijk om de overeenkomst nog van tafel te krijgen.

Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet

Het komt regelmatig voor dat werknemers ontslag op staande voet krijgen. In dat geval wordt er soms ook een VSO aangeboden. Op die manier krijgen werknemers toch een kans om een WW-uitkering aan te vragen. Dat is een geruststellende gedachte! Heb jij nog geen VSO gekregen en wil je die wel? Neem dan gerust contact met mij op. Ook hierover heb ik een blog geschreven!

Drie belangrijkste tips

De drie belangrijkste tips bij ontslag met een VSO zijn als volgt:

 1. Teken nooit het eerste voorstel, er is meer mogelijk!
 2. Lijkt alles in orde, laat dan hem dan toch door een specialist controleren.
 3. Neem de tijd, laat je niet opjagen.

Bekijk voor meer tips mijn blog hierover.

Wat andere werknemers over mij zeggen

Lezen wat anderen schreven over mijn hulp? Check dan de reviews!

mr. Randy Houwertjes, jouw specialist

Randy Houwertjes

Ik ben mr. Randy Houwertjes, meester in de rechten met een specialisatie in het arbeidsrecht (ontslagrecht). Ik help al jaren werknemers met hun vaststellingsovereenkomst. Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of stuur mij een WhatsApp op 0615536231

Krijg vandaag nog een gratis check

VinkjeJe hebt die vaststellingsovereenkomst liggen en wil daar eigenlijk wel een specialist naar laten kijken. Heel goed. Schakel mijn hulp vandaag nog in voor een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.