Meteen naar de inhoud
Home » Ziekte » Twee jaar of langer ziek » Ontslag na 2 jaar ziekte met wederzijds goedvinden in 2023

Ontslag na 2 jaar ziekte met wederzijds goedvinden in 2023

Ben jij (bijna) twee jaar ziek? Dan komt er veel op je af. Vaak volgt er ontslag na 2 jaar ziekte. Wil je dat goed regelen, zodat je krijgt waar je recht op hebt? Lees dan snel verder.

In dit artikel lees je hoe ontslag na 2 jaar ziekte werkt. Ik vertel je ook waar je ten minste recht op hebt. Het is belangrijk dat je deze informatie rustig doorleest. Hiermee zet je de eerste stap richting een goede afronding.

Update: in oktober 2023 heb ik voor een werknemer met succes onderhandeld over zijn beëindigingsvergoeding (ook wel transitievergoeding) na twee jaar ziekte. Hierdoor ging zijn vergoeding van € 29.000 naar € 84.000!

Vinkje

TIP: wil je ook weten of jouw vergoeding omhoog kan? Vraag dan nu gratis de Ontslaggids twee jaar ziekte 2023 aan. Hierin lees je alles wat je moet weten. Het lezen kan je duizenden euro’s opleveren.

Vind je het ontslag na twee jaar ziekte spannend? Bijvoorbeeld omdat je dit nog niet eerder hebt meegemaakt? Dat begrijp ik heel goed. Na twee jaar ziekte heb je eigenlijk wel iets anders aan je hoofd. Wil je direct van de spanning af? Neem dan nu contact met mij op. Je kan mij direct bereiken via 06-15536231. Je kan mij bellen, een WhatsApp-bericht sturen of SMSen. Liever mailen? Dat kan op randy@tweejaarziek.nl. Ik kan je vanaf het begin tot het eind persoonlijk begeleiden en ontzorgen. Dat scheelt jou en ik help je graag met mijn persoonlijke aanpak.

Hoe werkt ontslag na twee jaar ziekte?

Als je twee jaar ziek bent, dan volgt er meestal (gedeeltelijk) ontslag. Dat komt omdat het wettelijke ontslagverbod na twee jaar ziekte vervalt. Dit betekent dat de werkgever jou mag ontslaan. Maar dat gaat niet vanzelf. Na twee jaar ziekte heeft jouw werkgever 3 opties:

 1. Hij doet niets. Hij zegt niets over jouw ontslag maar stopt wel met het betalen van jouw salaris. Dan heb je een slapend of sluimerend dienstverband / arbeidsovereenkomst. Lees in dat geval: Einde slapend dienstverband na twee jaar ziekte.
 2. Ontslag via een ontslagvergunning van het UWV.
 3. Meest voorkomend: ontslag met een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst of vso genoemd).

Tip: Ben je (bijna) twee jaar ziek, vraag dan of de werkgever van plan is om jou een vaststellingsovereenkomst of vso na twee jaar ziekte aan te bieden. Dit kan geen kwaad. Vind je dat spannend? Neem dan gerust contact met mij op.

Vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte

De meeste werkgevers kiezen ervoor om het ontslag na twee jaar ziekte met een vaststellingsovereenkomst te regelen. Waarom? omdat dit sneller gaat dan een ontslag via het UWV.

Maar wat is een vaststellingsovereenkomst? Dat is een belangrijk document (contract) met afspraken over het einde van jouw arbeidsovereenkomst. Ik leg je hierna uit wat daar in ieder geval in moet staan. Wat jij ook moet weten, is dat er veel fouten gemaakt worden in die vaststellingsovereenkomst.

Werkgevers zeggen vaak dat het ‘allemaal wettelijk geregeld is’ en zeggen dat je het gewoon kan tekenen. De vele werknemers na langdurige ziekte die ik heb geholpen, werd dat ook verteld. Zo kreeg een werknemer eerst een vaststellingsovereenkomst met € 23.000 transitievergoeding aangeboden. Dat moest € 84.000 zijn! Een andere werknemer kreeg 18.000 te weinig aangeboden, omdat zijn werkgever de toeslagen was vergeten mee te rekenen.

Het is dus zeker verstandig om juridische hulp in te schakelen. Laat op zijn minst jouw ontslagvoorstel gratis door mij controleren.

Vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Wat moet er in de vaststellingsovereenkomst staan?

In een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziektewet moeten in ieder geval afspraken gemaakt worden over:

 • de ontslagreden (twee jaar ziek);
 • de datum waarop het dienstverband eindigt (opzegtermijn);
 • uitbetaling van je vakantiedagen, vakantiegeld en andere betalingen;
 • het moment waarop de eindafrekening betaald wordt;
 • de transitievergoeding.

Je hebt recht op de transitievergoeding na twee jaar ziekte

Waar heb je recht op na twee jaar ziekte? Je hebt in ieder geval recht op de transitievergoeding. Dat staat in de wet. In 2023 is deze transitievergoeding maximaal € 89.000 bruto. Maar hoe hoog is jouw transitievergoeding?

Hoogte transitievergoeding na twee jaar ziekte

De hoogte van jouw transitievergoeding is afhankelijk van je salaris en de tijd dat je in dienst bent bij de werkgever. Je hebt recht op 1/3e maandsalaris per jaar dat je dienst bent. Wil je daar meer over weten, lees dan snel mijn artikel over de transitievergoeding in 2023.

Let op: werkgevers maken vaak fouten (in hun voordeel) bij de berekening ervan. Laat de hoogte van de transitievergoeding altijd narekenen. Ik doe dat voor jou helemaal gratis.

Wist je dat werkgevers de transitievergoeding na twee jaar ziekte gecompenseerd krijgen van het UWV? Je hoeft je dus ook niet bezwaard te voelen over de vergoeding.

Opzegtermijn na twee jaar ziekte

De opzegtermijn is de periode waarmee de werkgever rekening moet houden voordat hij jou mag ontslaan. Meestal is de wettelijke opzegtermijn van toepassing. In dat geval is de opzegtermijn:

 • 1 maand als je maximaal 5 jaar in dienst bent;
 • 2 maanden als je tussen de 5 en 10 jaar in dienst bent;
 • 3 maanden als je tussen de 10 en 15 jaar in dienst bent;
 • 4 maanden als je langer dan 15 jaar in dienst bent.

Na twee jaar ziekte hoeft er in principe geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Dat komt doordat de werkgever na twee jaar ziekte geen loon meer hoeft te betalen. Dit is wel een onderhandelingspunt. Als er wel rekening gehouden wordt met de opzegtermijn, dan wordt jouw transitievergoeding hoger!

WIA en ontslag

Veel werknemers vragen zich af hoe het zit met WIA en ontslag. Na twee jaar ziekte mag de werkgever je ontslaan. Maar het is wel belangrijk dat je WIA-uitkering is toegekend. Controleer dat altijd zorgvuldig.

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Als je op zoek bent naar een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte, dan kun je even kijken op de website van het UWV. Overigens stelt de werkgever de vaststellingsovereenkomst op en is het voor jou van belang dat je deze laat controleren.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt en ontslag

Sommige werknemers gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Daardoor krijgen zij een loongerelateerde WGA-uitkering. Hierbij is ook van belang dat als er na twee jaar geen plek meer is bij de werkgever, de arbeidsovereenkomst netjes wordt afgerond.

Tips bij een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moet je goed opletten bij ontslag na twee jaar ziekte. Daarom geef ik je nog de volgende tips:

 1. Ga nooit akkoord met het ontslag als de WIA-uitkering niet is toegekend;
 2. Let erop dat je vakantiedagen worden uitbetaald. Kijk ook hoeveel dagen je nog hebt en of dat klopt;
 3. Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd controleren. Speciaal voor werknemers doe ik de check gratis. Zo weet jij of alles klopt. Ik kan je ook alle zorgen uit handen nemen via de onderhandelingen.

Resultaten van mijn hulp bij ontslag na twee jaar ziekte

Je doet er verstandig aan om mijn juridische hulp in te schakelen bij jouw ontslag. Waarom? Bekijk onderstaande resultaten en oordeel zelf:

 1. Winst: na mijn onderhandeling is de transitievergoeding na twee jaar ziekte met € 54.720 verhoogd.
 2. Winst: transitievergoeding € 1.505 hoger, omdat de werkgever deze niet correct had berekend. Verder heeft de werknemer nog een nabetaling van €3.747 ontvangen omdat hij te weinig loon had ontvangen tijdens ziekte. De werkgever heeft ook nog de juridische kosten aan de werknemer vergoed.
 3. Winst: transitievergoeding €62.678 hoger. De werknemer was al eerder gedeeltelijk uitgevallen en twee jaar ziek. Vijf jaar later raakte hij helaas 100% arbeidsongeschikt. Zijn werkgever wilde alleen het laatste deel van de transitievergoeding betalen (€ 23.322). Dankzij mijn onderhandelingen is zijn transitievergoeding verhoogd tot het maximum in 2022 van € 86.000. De juridische kosten werden volledig vergoed.
 4. Winst: uitbetaling bleek nog recht te hebben op een hoger verlofsaldo en een iets hogere transitievergoeding. Bij elkaar mooi meegenomen. Ook deze werkgever was bereid de volledige juridische kosten te voldoen.

Wat vonden werknemers van mijn hulp?

Wil je weten wat andere werknemers van mijn hulp vonden? Logisch.

Dian schreef bijvoorbeeld: Ik kreeg na 2 jaar ziekte een vso aangeboden met onredelijke clausules. Randy heeft de onderhandelingen overgenomen waardoor ik een hele andere vso kreeg aangeboden. Ook heeft Randy geregeld dat de werkgever de kosten betaald.

Peter schreef in april 2023: Doordat ik vanuit mijn werkgever een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte gepresenteerd heb gekregen, zijn we bij Randy terecht gekomen. Ik ben tijdens dit hele proces volledig ondersteund. Randy heeft alle correspondentie met mijn werkgever overgenomen. De communicatie is prettig en duidelijk. We werden middels mail en telefoon op de hoogte gehouden van de de zaak. Wat ik als zeer prettig ervaren heb, want na 2 jaar ziekte heb ik totaal andere dingen aan mijn hoofd en juridische zaken is voor mij ver van mijn bed show.

Kosten voor zijn ondersteuning is volledig door mijn werkgever betaald. Superblij dat we hem hebben benaderd hiervoor, want nu krijgen we meer transitievergoeding dan in eerste instantie.

Op de pagina reviews kun je ervaringen lezen van 100+ werknemers die ik heb geholpen. Je kunt ook de Google Reviews raadplegen.

Randy Houwertjes, jouw jurist bij ontslag na twee jaar ziekte

Randy Houwertjes

Ik ben mr. Randy Houwertjes, meester in de rechten met een specialisatie in het arbeidsrecht (ontslagrecht). Ik help al jaren werknemers met succes bij hun vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte. Heb je vragen of wil je ook door mij geholpen worden? Bel of stuur mij een WhatsApp op 06-15536231

Krijg vandaag nog gratis en persoonlijke hulp

Vinkje

Heb je al een vaststellingsovereenkomst gekregen? Maak dan nu gebruik van mijn gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte. Binnen 24 uur hebben wij persoonlijk contact.

Vinkje

Nog geen vaststellingsovereenkomst gekregen? Vraag dan direct gratis en vrijblijvend de Ontslaggids twee jaar ziekte 2023 aan. Daarin lees je op je gemak alles wat je moet weten. Het lezen ervan kan je duizenden euro’s opleveren.

Veel gestelde vragen bij ontslag na twee jaar ziekte

 1. Kan een werkgever je na twee jaar ziekte ontslaan? Ja, na twee jaar ziekte kan de werkgever je in principe ontslaan, omdat het ontslagverbod dan niet meer geldt.
 2. Is een transitievergoeding / ontslagvergoeding verplicht na twee jaar ziekte? Ja, je werkgever is verplicht om jou een transitievergoeding te betalen na twee jaar ziekte.