Controleren vaststellingsovereenkomst

Heb jij een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst of ontslagvoorstel) gekregen? Dan zoek je nu waarschijnlijk iemand om voor het controleren van die vaststellingsovereenkomst. Dan zit je helemaal goed. Mijn hulp is voor jou als werknemer altijd gratis.

Je krijgt ineens een vaststellingsovereenkomst. En dan blijkt dat je werkgever van je af wil. En jij misschien ook wel van hem. Waarschijnlijk ben je nu boos, verdrietig of teleurgesteld. Je hebt altijd zo hard gewerkt, en dan nu dit?!

Hoe moet het nu verder? Waarschijnlijk is het de eerste keer dat je zo’n belangrijk document krijgt. En nu komt er veel op je af. Klopt die overeenkomst wel? Krijg je straks wel een WW-uitkering? Is er meer mogelijk? Natuurlijk wil jij de beste deal én een WW-uitkering. Dat snap ik als geen ander. Wat moet je nu doen?

Lastige gesprekken met je werkgever?

Waarschijnlijk heb je de vaststellingsovereenkomst van je leidinggevende gekregen of van HR. Ze willen er vast weer met je over praten. Logisch. Want zij willen graag dat jij zo snel mogelijk tekent. Mijn advies: niet doen! Zij hebben namelijk een heel ander belang dan jij. Zij zien jou het liefst verstrekken zonder de hoofdprijs.

Heb jij veel ervaring met ontslag? En verstand van arbeidsrecht? Waarschijnlijk niet. Ik wel.

Randy Houwertjes

Ik ben Randy Houwertjes en meester in de rechten in het arbeidsrecht én in het privaatrecht. Twee masters dus. Mijn specialiteit is ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Ik ken alle trucs en weet hoe ik het beste resultaat voor jou behaal. De werknemers die ik heb bijgestaan zijn zeer tevreden. En daar ben ik trots op. Ik wil jou ook graag helpen in deze moeilijke periode. Met mijn hulp kun jij uiteindelijk met een gerust gevoel tekenen.

Advies zodat jij het begrijpt

Wat moet je je nou voorstellen bij advies met een vaststellingsovereenkomst? Ik leg het in vier punten uit:

 1. Ik leg de situatie uit op een manier zodat je het ook begrijpt. Mijn advies is dus altijd in voor jou begrijpelijke taal.
 2. Je kunt mij ’s avonds en in het weekend goed bereiken. Dat kan je doen door mij te bellen, te appen en te mailen. Een fysieke afspraak is ook mogelijk, graag zelfs!
 3. Ik zorg ervoor dat je een vaststellingsovereenkomst tekent waarmee je een WW-uitkering kunt aanvragen.
 4. Ik zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan een (hogere) ontslagvergoeding, vrijstelling van werk en de juiste opzegtermijn.

Waarom een vaststellingsovereenkomst controleren

Het is ontzettend belangrijk dat je jouw vaststellingsovereenkomst laat controleren. Waarom? Drie redenen:

 1. De overeenkomst moet goed zijn want het UWV wil hem ook zien;
 2. Als de overeenkomst niet goed is, dan krijg je geen WW-uitkering;
 3. Als je niet oplet, krijg je niet waar je recht op hebt!

Als je geen WW-uitkering krijgt, heeft dat grote financiële gevolgen. Daarnaast kunnen fouten grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan je vakantiedagen, vakantiegeld, bonus, getuigschrift, etc.

Recht op een WW-uitkering?

Heb ik recht op een WW-uitkering? Die vraag wordt door iedere werknemer die ik bijsta gesteld. Een terechte vraag. Of je er recht op hebt, hangt echt af van de vaststellingsovereenkomst. Mede daarom is het zo belangrijk dat je deze laat controleren. Het gaat namelijk heel vaak fout in vaststellingsovereenkomsten die ik zie.

Recht op een ontslagvergoeding?

Werknemers die ik bijsta krijgen bijna altijd een ontslagvergoeding. Officieel heb je geen recht op een ontslagvergoeding bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Het is echter wel heel gebruikelijk om een ontslagvergoeding, bijvoorbeeld een transitievergoeding, met de werkgever af te spreken. Hoe die berekend wordt kun je hier bekijken. Ik bereken deze natuurlijk ook voor jou. En interessanter: ik laat je weten welke vergoeding ik denk dat redelijk is.

Hoe lang is de opzegtermijn?

Hoe lang is de opzegtermijn is een van de andere vragen die ik vaak hoor. Het antwoord is afhankelijk van wat er in de arbeidsovereenkomst of de cao staat. Vaak geldt de wettelijke opzegtermijn. Die wordt bepaald door hoe lang jij in dienst bent geweest bij de werkgever. 0-5 jaar is bijvoorbeeld 1 maand, terwijl 15 jaar of langer 4 maanden is. Ook de opzegtermijn, dus de tijd hoe lang je nog in dienst bent, is belangrijk voor het UWV. En een punt van onderhandeling.

Vrijgesteld van werkzaamheden?

Word je vrijgesteld van werkzaamheden? Of moet je nog doorwerken tot het einde van het dienstverband? Waarschijnlijk wil je het eerste. Dat snap ik. Dan kun je het ontslag rustig een plekje geven en focussen op solliciteren.

Tips voor vaststellingsovereenkomst controleren

De drie belangrijkste tips voor een vaststellingsovereenkomst lees je hier:

 1. Teken nooit het eerste voorstel;
 2. Laat je niet onder druk zetten;
 3. Schakel deskundige hulp in van iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt!

Lees de andere 7 tips hier.

Aandachtspunten bij controleren vaststellingsovereenkomst

Ik bestudeer de vaststellingsovereenkomst van a tot z. Daarbij controleer ik niet alleen wat er wél in staat, maar ook wat er niet in staat. Zo geef ik bijvoorbeeld antwoord op de vragen:

 1. de transitievergoeding, is deze goed berekend?
 2. is een hogere vergoeding mogelijk?
 3. maak jij aanspraak op een WW-uitkering met deze overeenkomst?

Natuurlijk beantwoord ik al jouw vragen.

Kosten controleren vaststellingsovereenkomst

Wat zijn de kosten voor het controleren van jouw vaststellingsovereenkomst? Die zijn er voor jou als werknemer niet. Ik doe namelijk de check op meer dan 25 punten voor jou geheel gratis. Ik stuur alleen een factuur aan de werkgever als hij een vergoeding biedt voor de juridische kosten.

Ik ben zeer tevreden over de geleverde dienst door Randy. Nadat hij eerst een uitgebreide gratis check heeft uitgevoerd, besloten met hem verder te gaan. Hij communiceert helder en komt zijn afspraken na. Daarnaast vind ik het handig dat hij veel zaken buiten kantooruren regelt. Ik hoop je voorlopig niet meer nodig te hebben maar als het ooit weer zover komt weet ik je te vinden.” – Ronald, februari 2021

Na het controleren van de vaststellingsovereenkomst

Na de controle:

 1. neem ik contact met je op en bespreken we de vaststellingsovereenkomst, zodat je begrijpt wat er staat.
 2. geef ik aan welke verbeterpunten er zijn en wat de kansen zijn op een beter voorstel. In 95% van de vaststellingsovereenkomsten waarover ik heb onderhandeld, heb ik een beter voorstel bereikt.
Beoordeling ontslagvoorstel

Gratis laten onderhandelen

Blijkt uit de gratis controle van jouw vaststellingsovereenkomst dat er een beter voorstel mogelijk is? Dan kan ik voor jou de onderhandelingen voeren. Daarmee neem ik alle communicatie tussen jou en de werkgever van je over. De kosten voor mijn hulp worden bijna altijd door de werkgever betaald. Wil je daar meer over weten? Lees dan de pagina over onderhandelen.

Randy Houwertjes, jouw specialist

Randy Houwertjes

Randy Houwertjes is arbeidsrechtspecialist en heeft al veel tevreden werknemers geholpen. Hij doet een gratis check. Vragen? Bel direct 06-15536231 of stuur een WhatsApp bericht! Je kunt jouw vaststellingsovereenkomst ook direct aanmelden via onderstaand formulier.

Meld je nu aan voor gratis* check

Meld nu jouw vaststellingsovereenkomst direct aan. Je kunt ook eerst nog even de reviews lezen.

  * Voor jou als werknemer is de check van de VSO (de beoordeling van alle belangrijke documenten) én het (face-to-face)gesprek altijd gratis. Om dit voor iedereen mogelijk te kunnen maken werk ik met twee opties:
  1. staat er geen vergoeding voor juridische kosten in jouw vaststellingsovereenkomst, dan breng ik ook niets in rekening. Hiermee is de check voor jou als werknemer altijd 100% gratis.

  2. staat er wel een vergoeding voor juridische kosten in jouw vaststellingsovereenkomst? Dan stuur ik de werkgever een factuur voor de check van € 397. Hiermee is de check voor jou als werknemer nog steeds 100% gratis.