Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte is mogelijk en soms zelfs verstandig

Is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte mogelijk? Deze vraag krijgen wij regelmatig. Het is zeker mogelijk om een vaststellingsovereenkomst overeen te komen als je ziek bent. Een vaststellingsovereenkomst bij arbeidsongeschiktheid kan echter gevolgen hebben voor zowel de werknemer als de werkgever. Verder kan het de werknemer soms helpen in het herstel. Het is wel belangrijk dat je deskundig advies inwint over jouw situatie.

In deze blog ga ik in op de mogelijke consequentie en het positieve effect voor de werknemer.

Gevolg beëindigingsovereenkomst voor zieke werknemer

Meestal is het akkoord gaan met een beëindigingsovereenkomst terwijl je ziek bent niet verstandig. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan namelijk invloed hebben op jouw recht op een WW-uitkering.

Ben je ziek op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt door een beëindiging met wederzijds goedvinden en vraag je een Ziektewetuitkering aan? Dan zal het UWV oordelen dat je een benadelingshandeling hebt gepleegd. Je gaat namelijk ziek uit dienst en het UWV wordt benadeeld. De werkgever is tenslotte gedurende de eerste twee jaar ziekte verplicht jouw salaris door te betalen. Bovendien onttrekt de werkgever zich aan zijn re-integratie inspanningen.

Als je een WW-uitkering aanvraagt zit solliciteren er voor jou niet in, aangezien je ziek bent. Je bent dan ook niet beschikbaar om direct een nieuwe baan te accepteren. De slotsom zal zijn dat het UWV jouw WW-uitkering en Ziektewetuitkering  zal weigeren.

Yvonne: “Door De-Vaststellingsovereenkomst in te schakelen is er voor mij veel stress weggevallen. Alles werd van A tot Z geregeld en mijn jurist gaf me het gevoel dat ik uiteindelijk met een gerust hart kon tekenen.” Lees meer hier meer ervaringen.

28 dagen hersteld en vaststellingsovereenkomst

Er is wel een oplossing waardoor je ondanks ziekte toch een vaststellingsovereenkomst kunt tekenen en in aanmerking kunt komen voor een WW-uitkering. Deze oplossing kun je bereiken wanneer je minimaal 28 dagen hersteld gemeld bent. In dat geval word je niet langer als ziek aangemerkt door het UWV.

In deze situatie kun je in principe een vaststellingsovereenkomst tekenen zonder dat je een zogenaamde benadelingshandeling pleegt. Daardoor kun je voor een WW-uitkering in aanmerking komen. Let op: je moet wel in staat zijn om te solliciteren en daadwerkelijk aan de slag te gaan bij een andere werkgever. Als dit niet het geval is, ga dan niet akkoord met een beëindigingsovereenkomst!

Ben jij ziek en overweeg je een vaststellingsovereenkomst aan te gaan? Bel of WhatsApp dan nu direct via 06-15536231.

Het voordeel van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte

In sommige situaties kan het aangaan van een vaststellingsovereenkomst een belangrijke stap in het herstel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de werkplek de ziekte heeft veroorzaakt. Meestal gaat het dan om de geestelijke gezondheid. In zo’n geval vraag ik of de werknemer (grotendeels) hersteld is als hij of zij bijvoorbeeld de volgende week bij een nieuwe werkgever kan beginnen. Als die vraag oprecht positief beantwoord wordt, dan behoort een beëindigingsovereenkomst zeker tot de mogelijkheden. Een nieuwe, frisse start kan  veel betekenen voor de gezondheid.

Door weloverwogen akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte maak je aanspraak op een WW-uitkering en heb je voldoende tijd om een nieuwe uitdaging te vinden. Alleen die gedachte al kan een positief effect hebben op jouw herstel.

Belangrijk: laat je goed adviseren en begeleiden!

Onze juridisch specialisten staan nu voor jou klaar. Wacht niet langer en neem direct contact op! Je kunt ook alvast de 10 belangrijkste tips voor ontslag met een vaststellingsovereenkomst lezen.

Reviews

Voordat je ons advies inschakelt wil je natuurlijk eerst even kijken wat andere werknemers van De Vaststellingsovereenkomst vinden. Logisch. Check een aantal reviews hier. Je kunt ook nog even de Google Reviews raadplegen.

Binnen 24 uur gratis intakegesprek

Reviews gelezen? Meld dan nu jouw situatie direct aan en je hebt binnen 24 uur contact met jouw eigen jurist voor jouw gratis intakegesprek.