Het geheim van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte en toch WW
Denk je aan een vaststellingsovereenkomst bij ziekte maar wil je wel graag een WW-uitkering in 2023? Dat is mogelijk. Maar hiervoor gelden belangrijke vereisten. Welke dat zijn? Dat geheim leg ik je uit in dit artikel.
Herken je het volgende?
Je hebt een vast contract en je bent ziek geworden. Bijvoorbeeld vanwege de hoge werkdruk. Of vanwege die vervelende manager of collega. Het vooruitzicht dat je weer terug moet naar je werk is niet prettig. Het liefst wil je een nieuwe start maken. Ik help dagelijks werknemers in deze situatie. En er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Wat is dé oplossing?
Hoe los je het op? Met een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst)! In dit contract maak je afspraken over het eind van je contract.
Let op: een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat je hierover juridisch advies inwint. Een risico is namelijk dat je straks geen inkomen hebt. Ik heb veel werknemers geholpen bij het maken van de juiste keuze.
Gevolg vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Meestal is het akkoord gaan met een beëindigingsovereenkomst terwijl je ziek bent niet verstandig. Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte kan namelijk betekenen dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Je moet dan namelijk kunnen solliciteren. Lukt dat niet? Dan zal het UWV jouw WW-uitkering weigeren
En een ziektewetuitkering dan? Die zal je ook niet krijgen. De werkgever is tenslotte gedurende de eerste twee jaar ziekte verplicht jouw salaris door te betalen.
Tip: ben je al twee jaar ziek en krijg je een vaststellingsovereenkomst? Bezoek dan mijn andere website: tweejaarziek.nl.
Als je een WW-uitkering aanvraagt zit solliciteren er voor jou niet in, aangezien je ziek bent. Je bent dan ook niet beschikbaar om direct een nieuwe baan te accepteren. De slotsom zal zijn dat het UWV jouw WW-uitkering en Ziektewetuitkering weigert.
Yvonne: “Door mr. Randy Houwertjes in te schakelen is er voor mij veel stress weggevallen. Alles werd van A tot Z geregeld en hij gaf me het gevoel dat ik uiteindelijk met een gerust hart kon tekenen.” Lees meer hier meer ervaringen.
Voordeel vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Soms kan een vaststellingsovereenkomst een belangrijke stap in het herstel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de werkplek jouw ziekte (grotendeels) heeft veroorzaakt. Meestal gaat het dan om de geestelijke gezondheid. In zo’n geval vraag ik of de werknemer (grotendeels) hersteld is als hij of zij bijvoorbeeld de volgende maand bij een nieuwe werkgever kan beginnen. Als die vraag oprecht positief beantwoord wordt, dan behoort een beëindigingsovereenkomst zeker tot de mogelijkheden. Een nieuwe, frisse start kan veel betekenen voor de gezondheid.
Ik kan jou adviseren of je wel of geen WW-uitkering zal krijgen. Dat doe ik door jouw vaststellingsovereenkomst gratis te controleren.
Ziek tijdens onderhandeling vaststellingsovereenkomst
Ben je ziek tijdens de onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst? Dat is niet erg. Het is wel erg belangrijk dat je je laat adviseren. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken. Het gaat namelijk heel vaak fout, waardoor werknemers geen inkomen krijgen. Ik kan jou helpen met de gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst. Is er verbetering mogelijk of nodig? Dan kan ik ook voor jou onderhandelen.
Beter melden en WW-aanvragen
Wanneer moet je je nou beter melden? En kan je dan wel een WW-aanvragen? Er is een mogelijkheid waardoor je ondanks ziekte toch een vaststellingsovereenkomst kunt tekenen en in aanmerking kunt komen voor een WW-uitkering. Deze oplossing bereik je door je minimaal 28 dagen voordat je uit dienst gaat hersteld te melden. In dat geval word je niet langer als ziek aangemerkt door het UWV. Daardoor kun je voor een WW-uitkering in aanmerking komen.
Let op: je moet wel in staat zijn om te solliciteren en daadwerkelijk aan de slag te gaan bij een andere werkgever. Als dit niet het geval is, ga dan niet akkoord met een beëindigingsovereenkomst!
Ben jij ziek en overweeg je een vaststellingsovereenkomst aan te gaan? Neem vandaag nog contact met mij op. Of laat je voorstel nu gratis checken!
Wat moet je niet doen met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte?
Je werkgever biedt je een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte aan. Of je denkt erover na om er om één te vragen. Wat moet je dan vooral niet doen?
- Een vaststellingsovereenkomst overwegen als je weet dat je voorlopig écht niet meer kan werken;
- Heel enthousiast reageren;
- Meteen tekenen.
Wat moet je dan wel doen?
Die vaststellingsovereenkomst ligt voor je. Je zit nog in het gesprek met je leidinggevende en/of HR. Of je hebt hem net in je mailbox gekregen. Wat moet je dan vooral wel doen?
- De vaststellingsovereenkomst overwegen als je verwacht te kunnen werken als je binnenkort een nieuwe stap kan maken;
- Neutraal reageren als je het voorstel krijgt (je neemt namelijk een risico);
- Meteen contact opnemen met mij, bijvoorbeeld per e-mail of per telefoon.
In welke situaties kan je denken aan een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte?
Je kan wél denken aan een vaststellingsovereenkomst als je:
- Niet meer door één deur kan met de leidinggevende of die ene collega, maar aan de slag kan bij een andere werkgever;
- Je al een tijdje niet meer op je plek zit en graag iets anders wil gaan doen.
Je kan beter niet denken aan een vaststellingsovereenkomst als je:
- Geestelijk zo uitgeput bent, dat eenvoudige taken als boodschappen doen of koken je al teveel energie kosten;
- Een lichamelijk handicap hebt, waardoor je je beroep voorlopig of helemaal niet meer kan uitvoeren. Denk aan een buschauffeur met een verbrijzelde hand.
Voorbeeld case Maaike
Recent heb ik Maaike geholpen. Maaike was bijna een jaar ziek. Ze had spanningsklachten. Het idee dat ze moest re-integreren maakte haar juist zieker. De gedachte dat aan het einde van haar dienstverband gaf haar veel positieve energie. Ik heb haar geholpen aan een mooi voorstel dat ze met een gerust hart kon tekenen. Uiteraard WW-veilig en met een mooie ontslagvergoeding. Zij schreef over mijn hulp:
Ik heb na bijna een jaar ziekte de stap genomen om er met een vaststellingsovereenkomst uit te gaan bij mijn werk, waar ik bijna 12,5 jaar werkzaam ben geweest. Na kort googlen kwam ik op de site van Randy terecht en heb ik contact opgenomen. Vanaf ons eerste contact had ik er direct een goed gevoel over. Randy heeft erg veel kennis en een persoonlijke benadering. Wat voor mij enorme pluspunten waren was dat hij zowel ’s avonds als ik het weekend bereikbaar was! Ik heb alles uit handen kunnen geven, hij deed de onderhandelingen met mijn werkgever dat was erg fijn. En niet zonder resultaat, hij heeft er veel meer uit gehaald dan zij in eerste instantie aanboden. Ik kijk terug op een zeer geslaagde samenwerking met Randy en weet zeker dat deze stap mijn herstel zal helpen om sneller beter te worden!
Benieuwd naar meer ervaringen van werknemers? Lees dan snel de reviews.
Krijg vandaag nog een gratis check

Je hebt die vaststellingsovereenkomst liggen en wil daar eigenlijk wel een specialist naar laten kijken. Heel goed. Schakel mijn hulp vandaag nog in voor een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.