WW-uitkering en vaststellingsovereenkomst
Kan je een WW-uitkering krijgen na een vaststellingsovereenkomst? Deze vraag hoor ik vaak. Het korte antwoord: ja, als de vaststellingsovereenkomst goed is opgesteld. Maar wat moet er dan in staan? Ik ben mr. Randy Houwertjes en leg het je uit.
Even vooraf…
Een vaststellingsovereenkomst is een contract tussen jou en de werkgever. Hierin staan belangrijke afspraken. Hieronder geef kort aan wat er in ieder geval in de vaststellingsovereenkomst moet staan. Laat je vaststellingsovereenkomst altijd controleren! Een fout in de vaststellingsovereenkomst kan grote (financiële) gevolgen hebben.
Een WW-veilige vaststellingsovereenkomst, heel belangrijk!
Het is erg belangrijk dat jouw vaststellingsovereenkomst WW-veilig is. Is dat niet het geval, dan zal jouw WW namelijk afgewezen worden. Dit kan jou duizenden euro’s kosten!
Wat moet er in jouw vaststellingsovereenkomst staan?
In jouw vaststellingsovereenkomst moet in ieder geval een geldige ontslagreden staan. Er mag in ieder geval geen dringende reden voor het ontslag zijn. Verder moet erin staat dat het initiatief voor de vaststellingsovereenkomst bij je werkgever ligt. Daarnaast is nog belangrijk dat de opzegtermijn klopt. Tot slot moet je beschikbaar zijn en mag er geen uitsluitingsgrond van toepassing zijn. Onderstaand lees je meer uitleg.
1. Een neutrale ontslagreden
In de vaststellingsovereenkomst moet een ‘neutrale reden’ voor jouw ontslag staan. Met een neutrale ontslagreden bedoel ik dat het ontslag niet jouw schuld is. Een verschil van inzicht komt het meest voor. Verder heb je nog bedrijfseconomische redenen, de functie is vervallen (boventallig) of een reorganisatie.
De reden voor het ontslag staat meestal in de overwegingen (vooraan de vaststellingsovereenkomst). Als er geen ontslagreden in staat of de ontslagreden is verkeerd opgeschreven, dan kan dit betekenen dat je geen recht hebt op een WW-uitkering met de vaststellingsovereenkomst.
2. Geen dringende reden
Er mag geen sprake zijn van een dringende reden voor het ontslag. Een dringende reden wordt ook wel ontslag op staande voet genoemd. Denk bijvoorbeeld aan fraude of diefstel. Na ontslag op staande voet is soms toch een vaststellingsovereenkomst mogelijk.
3. Op initiatief van de werkgever
Een ander punt dat in de vaststellingsovereenkomst moet staan is dat de werkgever het initiatief heeft genomen voor het ontslag. In de praktijk ligt dit soms anders. Denk aan een werknemer die zelf heeft gezegd dat hij liever wil stoppen. Of denk aan werkgever en werknemer die het beide niet meer in elkaar zien zitten. Omdat het met het oog op WW belangrijk is dat het erin staat, wordt het toch vaak opgenomen.
Wie het initiatief neemt, staat vaak in de overwegingen of in artikel 1 van de vaststellingsovereenkomst.
4. Juiste opzegtermijn
Het is ook belangrijk dat de juiste opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst staat. Het UWV beslist namelijk op basis van de opzegtermijn wanneer de WW-uitkering wordt toegekend. Is de opzegtermijn verkeerd berekend? Dan krijgt u pas later een WW-uitkering. Dit kan je duizenden Euro’s kosten.
Laat de opzegtermijn altijd controleren door een specialist. Die opzegtermijn vind je terug in je arbeidsovereenkomst en/of in de cao.
5. Beschikbaar voor werk
Een belangrijk vereiste is dat je beschikbaar bent voor werk. Ben je nog ziek als je uit dienst gaat? Dan zal het UWV je geen WW-uitkering geven. Daarnaast maak je geen aanspraak op een Ziektewet-uitkering. Ziek en toch een vaststellingsovereenkomst? Lees dan mijn andere artikel. Laat je in deze situatie altijd adviseren!
6. Geen uitsluitingsgronden
Tot slot mogen er geen uitsluitingsgronden van toepassing zijn. Ik help je graag om te beoordelen of die uitsluitingsgronden van toepassing zijn.

Laat je nu adviseren
Als je zeker wil weten dat je een WW-uitkering kan aanvragen met jouw vaststellingsovereenkomst, dan is het belangrijk dat je je nu laad adviseren.
Met mijn jarenlange ervaring weet ik precies wat er in de vaststellingsovereenkomst moet staan. Ik toets hem op 30 (!) punten.
Benieuwd naar hoe werknemers mijn hulp ervaren? Lees dan snel de reviews.

Schakel mijn hulp vandaag nog in voor een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.