Meteen naar de inhoud
Home » Artikelen » Corona » 13-tips-bij-ontslag-door-reorganisatie

Ontslag door reorganisatie? De 13 belangrijkste tips

13 tips ontslag door reorganisatie

Ontslag door reorganisatie? De 13 belangrijkste tips

Ontslag door reorganisatie? Het aantal reorganisaties in 2022 neemt sterk toe. Hierdoor krijgen steeds meer werknemers te maken met ontslag door een reorganisatie. Is jouw werkgever ook aan het reorganiseren? Dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor jouw baan. Daarom heb ik de 13 belangrijkste tips en antwoorden op de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Je hebt in ieder geval altijd recht op een ontslagvergoeding! En op een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst, die krijg je van mij.

Ontslag door reorganisatie

1. Kan ik zomaar ontslagen worden?

Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden. Heb je een vast contract? Dan zal de werkgever een ontslagaanvraag moeten indienen bij het UWV. Het UWV beslist dan of je ontslagen wordt. De werkgever kan ook een ontslagvoorstel (ook wel vaststellingsovereenkomst of beëindiging met wederzijds goedvinden) geven.

Heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Dan kan de werkgever besluiten om deze niet te verlengen. Wil hij de overeenkomst tussentijds beëindigen? Dan zal dit ook via het UWV of via een vaststellingsovereenkomst moeten.

2. Ik ben boventallig, ben ik nu ontslagen?

Heb je een brief gekregen waarin staat dat je boventallig bent? Dan ben je zeker nog niet ontslagen. In de brief staat dat je functie is vervallen. Dat betekent alleen dat de werkgever je wil ontslaan. Vaak zit er dan ook een vaststellingsovereenkomst bij. Dit is het voorstel van de werkgever om het ontslag onderling af te spreken.
Belangrijk: het eerste voorstel is meestal niet het laatste voorstel.

3. Ga nooit akkoord met het eerste voorstel

Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen? Ga dan nooit akkoord met het eerste voorstel. Het is belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst laat controleren. Een onjuiste overeenkomst kan ervoor zorgen dat je geen WW ontvangt. Of dat de ontslagvergoeding te laag is.

onder druk vaststellingsovereenkomst

4. Laat je niet onder druk zetten

Werkgevers proberen een ontslag bij reorganisatie regelmatig snel af te handelen. Bijvoorbeeld omdat er veel collega’s moeten vertrekken. Of omdat de financiële positie van de werkgever erg slecht is. De werkgever vraagt bijvoorbeeld om binnen twee dagen te laten weten of je akkoord gaat.
Belangrijk: laat je niet onder druk zetten. Geef aan dat je juridisch advies wil inwinnen en neem contact met mij op.

Binnen 24 uur een gratis check? Meld jou vaststellingsovereenkomst dan nu aan. Waarom gratis? Omdat ik, Randy Houwertjes, vind dat iedereen recht heeft op toegankelijk ontslagadvies. 

5. Hoe lang is de opzegtermijn bij een ontslag door reorganisatie?

Hoe lang de opzegtermijn is, hangt af van wat er in je arbeidsovereenkomst of in de cao staat. Is er niets afgesproken? Dan gelden de volgende (wettelijke) termijnen:

  • 0-5 jaar in dienst: 1 maand;
  • 5-10 jaar in dienst: 2 maanden;
  • 10-15 jaar in dienst: 3 maanden;
  • langer dan 15 jaar in dienst: 4 maanden

6. Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan bevat belangrijke afspraken over ontslag door de reorganisatie. Soms heeft de werkgever hierover onderhandeld met de vakbonden of met de ondernemingsraad. Een sociaal plan is niet verplicht, maar wel gebruikelijk bij een reorganisatie. Meestal staat hierin een vergoeding voor juridische kosten opgenomen.

juridische hulp

7. Wat kost juridische hulp bij reorganisatie-ontslag?

Een ontslag door reorganisatie is al vervelend genoeg. Daarom bied ik een gratis check op meer dan 25 punten. Ga ik onderhandelen over een betere vaststellingsovereenkomst? Dan zijn daar kosten aan verbonden. Die worden vrijwel altijd door de werkgever vergoed.

Ik ben zeer tevreden over de geleverde dienst door Randy. Nadat hij eerst een uitgebreide gratis check heeft uitgevoerd, besloten met hem verder te gaan. Hij communiceert helder en komt zijn afspraken na. Daarnaast vind ik het handig dat hij veel zaken buiten kantooruren regelt. Ik hoop je voorlopig niet meer nodig te hebben maar als het ooit weer zover komt weet ik je te vinden.
Ronald, kreeg ontslag door een reorganisatie, hij was Projectmanager

8. Wat is het afspiegelingsbeginsel?

Het afspiegelingsbeginsel wordt gebruikt om te bepalen wie voor ontslag in aanmerking komt. Werknemers met uitwisselbare functies (bijvoorbeeld de groep administratief medewerkers) worden ingedeeld op basis van hun leeftijd. Uit iedere leeftijdsklasse wordt dan iemand ontslagen. Op deze manier wordt voorkomen dat alleen de oudere (en daardoor vaak duurdere) werknemers ontslagen worden. Op de site van het UWV lees je hier meer over.

9. Wat gebeurt er met mijn non-concurrentiebeding?

Hoe vreemd dit misschien ook klinkt, maar een concurrentiebeding blijft ook na ontslag door reorganisatie bestaan. In een vaststellingsovereenkomst kunnen hierover afspraken gemaakt worden. Daarom is het belangrijk om hierover te (laten) onderhandelen.

10. Hoe hoog is de ontslagvergoeding?

De hoogte van de ontslagvergoeding (ook wel transitievergoeding) is afhankelijk van de lengte van je dienstverband en de hoogte van je salaris. Is er een sociaal plan van toepassing? Dan staat daar vaak ook iets in over de ontslagvergoeding. In 2022 is de maximale transitievergoeding € 86.000. Je leest hier meer over de transitievergoeding 2022.

11. Ziekte en ontslag tijdens reorganisatie

Ben je op dit moment ziek? Dan kun je niet zomaar ontslagen worden door de reorganisatie. Je hebt dan ontslagbescherming. Verwacht je voorlopig nog ziek te zijn? Dan is het niet verstandig om een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. In sommige gevallen is het juist wel goed om een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens ziekte. Lees daarover meer in een ander artikel.
Belangrijk: ben je ziek en dreigt ontslag? Wees dan extra voorzichtig en schakel juridische hulp in.

12. Heb ik recht op WW na ontslag door reorganisatie?

Of je recht hebt op WW na ontslag door een reorganisatie hangt af van wat er in de vaststellingsovereenkomst staat. Daarom is het erg belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst laat controleren door een specialist.

13. Regel nu die gratis check

Vinkje

Je hebt die vaststellingsovereenkomst liggen en wil daar eigenlijk een specialist naar laten kijken. Is hij wel goed opgesteld? Krijg je waar je recht op hebt? Heb je straks ook nog een inkomen (WW-uitkering)? Heel goed. Schakel mijn hulp vandaag nog in voor een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.

mr. Randy Houwertjes, jouw specialist

Randy Houwertjes

Ik ben mr. Randy Houwertjes, meester in de rechten met een specialisatie in het arbeidsrecht (ontslagrecht). Ik help al jaren werknemers met hun vaststellingsovereenkomst. Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of stuur mij een WhatsApp op 0615536231

Heb je nog vragen? Bel mij dan direct via 06-15536231 of stuur een WhatsApp bericht! Lezen wat anderen vonden van mijn hulp? Check dan gerust de reviews!